02252021Huvudnyheter:

Ny opinionsundersökning: På stället marsch

Novus Tv4 publicerar ny opinionsundersökning, länk, länk. Den visar som vanligt får man närmast att centern och kristdemokraterna, länk ligger under riksdagsspärren. Kristdemokraterna är nu ett 3% parti, när det går som bäst. I vart fall är man inte något verklighetens parti. Med Göran Hägglund tror man på den dröm som sedan länge är död, inge bara stendöd. I detta fall finns ingen uppståndelse på tredje dagen, trots att många troende gärna verkar vilja omsätta detta till partiet.

Andelen osäkra väljare är 15,3%.

Moderaterna ökar något och ligger på 27,8%. Socialdemokraterna minskar marginellt. till 33,5%. Sverigedemokraterna är fortfarande Sveriges tredje störst parti på 9,3%. Inget av partierna drar ifrån. Inget faller rejält under. En korridor mellan 27-34% verkar vara partiernas plats. Närmare valet lär det bli 30% plus minus 2%-enheter.

Många socialdemokrater är säkert besvikna. Det hade hoppats på bättre. Så blir det inte. För moderaterna är det fråga om när det bli en nytändning för Fredrik Reinfeldt. Den har hittills låtit vänta på sig.

Miljöpartiet ligger på 8,1%.

Ett av nyckelorden i valet  blir mobilisering. Det är valvinnaren. De osäkras strömmar blir helt avgörande. Inget block kan vara säker på segern.

En annan faktor som avgör är hanteringen av Sverigedemokraterna. Partiet kommer med stor säkerhet att få minst 9%, sannolikt rejält fler röster. I många scenarios blir partiet vågmästare.

Miljöpartiets vandring åt vänster ser vi ännu inte konsekvenserna av. Framgångssagan verkar vara över. Man parkerar sig kring 7-8%. Vad vänstereffekten blir återstår att se.

Skillnaden mellan blocken är 7,7%.  Om man lägger in ett försvunnet kristdemokratiskt parti blir det 10%. Det gör sannolikt Sverigedemokraterna till vågmästare. Inget är klart.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar