04142024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Ny opinionsundersökning från SIFO

TNS sifos väljarbarometer för  november erbjuder inga överraskningar, länk, länk. Inga förändringar är statistiskt säkerställda. Opinionen är stabil. Andelen osäkra är 14,2 %, en viss minskning. Socialdemokraterna har nått sin toppnotering och ligger på  nu på 34,%, en minskning sedan förra mätningen.

Vid valet 2014 verkar vänstern öka med 1,5-2%. Miljöpartiet  verkar öka med cirka 1,5%. Socialdemokraterna gör sannolikt en viss uppryckning. Däremot är det svårt att avgöra hur stor. Sannolikt inte mer än 1,5%.

Alliansens partier verkar alla minska. Moderaterna med mellan 2-3%. Centern med 2%. Folkpartiet med 1,5% och kristdemokraterna med lika mycket. Valets stora vinnare kommer att bli Sverigedemokraterna.

Både de rödgrönas framgångar och Alliansens tillbakagång är baserat på opinionsmätningen i november. En hel del kan hända till valet. Överraskningarna lär gå att finna hos småpartierna. Trenderna kan avta något för de två stora.

 

Däremot kommer Sverigedemokraterna att bli nästa vals stora vinnare. Partiet lär minst fördubbla sitt röstetal. Man skördar frukterna av väljarnas missnöje. Valet 2014 blir ett missnöjesval. Lägger man till ökningen för vänstern kommer mellan 12-20% av väljarna lägga sin röst på missnöjespartier. Detta borde vara en varningssignal för de ”etablerade partierna”. I sammanhanget är det kanske bättre att tala om de partier som är ”politiskt korrekta”.

Valet lär också bli en rysare. Det mesta talar för stor oro efter valet. Sannolikheten för att Sverigedemokraterna är vågmästare är stor. Utspelen i veckan från Jimmie Åkesson visar att han tänker spela på detta.

 

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar