Åklagaren i the Pirate Bay rättegången låter som en slogan för skattebetalarnas förening.
Han ändrar åtalsrubriceringen, så det blir hälften kvar, rapporterar Svd och Aftonbladet.
För skadeståndets storlek eller ett eventuellt straff spelar detta sannolikt en mindre roll. Däremot visar det med all önskvärd tydlighet att åklagaren befinner sig i ett gränsland eller en gråzon. Han saknar uppenbarligen kunskap om vad som skett tekniskt. Därför ser han sig tvungen att ändra åtalet när han missförstått tekniken. Rättsosäkerheten för de åtalade är stor. En åklagare som har svårt att förstå vad han åtalar för är inte någon speciellt god representant för en rättsstat.
Åklagaren är uppenbarligen utsatt för starka påtryckningar att åtala. Det vilar en sorts ”härtill är jag nödd och tvungen” över honom.
Det blir ur rättssäkerhetssynvinkel besvärligt med en åklagare som inte förstår de bakomliggande tekniska sambanden. Det kan faktiskt vara så att åklagaren när han förstår vad som skett inte anser att ett brott är begånget. Då är gänget bakom the Pirate Bay utsatta för rättsövergrepp. I vart fall visar rättegången på att rättsosäkerheten är stor om man får tro referaten från rättegången.
Det största hotet mot the Pirate Bay gänget är de själva. På ett sätt är det överlägsna storebrors representant. Om deras överlägsenhet övergår till arrogans kan det göra det lättare att fälla dem. Å andra sidan är det kanske så att de önskar blir fällda.
De kanske vill ta på sig rollen av martyrer.
De håller redan på att bli vad Lars Johan Hierta var för utvecklingen av tryckfriheten på 1830 talet.
The Pirate Bay representerar framtiden och åklagaren beklagligtvis historien.