05182024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Mindre filibuster i USA?

Begreppet filibuster har tillkommit i USA. Filibuster innebär att man fördröjer ett beslut genom att hålla igång en debatt i närmast det oändliga. Det ska ske bland annat i talarstolen eller genom olika frågor som ska besvaras. Sätten är många för att filibustra. Republikanerna har använt sig av filibuster när president Obama har föreslagit nya ministrar. Upp till fyra månader har den republikanska minoriteten lyckats fördröja olika utnämningar. Självklart har detta vållat än mer irritation mellan republikaner och demokrater.

En överenskommelse mellan republikanernas ledare i senaten och demokraterna innebär nu att filibustrandet ska upphöra, åtminstone delvis, länk. Majoritetsledaren Harry Reid från demokraterna verkar i vart fall vilja lägga fram ett förslag som förbjuder filibuster om man inte når en frivillig överenskommelse mellan demokrater och republikaner. Att det är bråttom verkar alla parter vara eniga om man talar om att en överenskommelse måste ske inom 24-36 timmar.

När det gäller att utse nya federala  domare kommer dock filibustrandet att fortsätta. Republikanerna anser att det finns en allt för stor politisk obalans i domarkåren så därför kommer man att fortsätta på detta område. Däremot kommer ministrar att kunna utses utan fördröjning.

Detta är ett litet steg som om det antas inom någon dag kommer att öka tilltron till politikerna något. Fortfarande är misstron dock stor mot politikerna i USA. En del tvivlar dessutom på att förslaget blir verklighet, länk oavsett om det sker frivilligt eller genom tvång.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar