06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Därför vinner Trump

Efter att ha följt primärvalskampanjen på plats i South Carolina och sett de tre ledande kandidaterna ”in action” står det klart att det är fördel Trump. En marginal på över 22 procentenheter i Nevada visar också styrkan i Trumps kampanj.

Väljarna söker denna gång rätt personlighet, som ska fylla ett antal roller. Man söker mindre av politik.

Det Donald Trump erbjuder väljarna är följande:

Outsidern.Väljarna har inget förtroende för lagstiftarna på Capitol hill. Förtroendesoffan ligger på cirka 10%. Att vara anti-etablissemang är vinnarpositionen. Trumps brist på erfarenhet av offentliga uppdrag blir märkligt nog en konkurrensfördel i väljarnas ögon. Både Cruz och Rubio har en nackdel av sin erfarenhet. De är en del av det etablissemang de söker distansera sig från.

Beskyddaren och överbefälhavaren. Amerikanerna i gemen känner otrygghet efter ”nine-eleven”. Här söker man någon som utstrålar självsäkerhet och styrka. Trump uppfyller detta.

Problemlösaren och pragmatikern. Trump talar inte så mycket om visioner, annat än om att ”make America great again”. Han talar om att lösa problem. Det uppskattas.

Den som kanalisera ilskan. Speciellt republikanska väljare är arga. De upplever att Obama inte har klarat jobbet. Han har varit en svag president. Det han genomfört, ”Obama-care” reformen är en sorts socialdemokratiskt påfund. Den har rört upp dem. Trump förmår bättre än framförallt Ted Cruz att göra något konstruktivt av ilskan. Dessutom är han mot ”Obama-care”.

Någon som säger som det är. Politiker är inte ärliga, menar en hel del väljare. De är opportunister och politiskt korrekta. De är i händerna på sina rådgivare. Framförallt Rubio har problem på detta område. Att Donald Trump säger vad han tycker torde det inte råda något tvivel om. Han har till och med sin frispråkighet lyckats definiera de andra kandidaterna. Ibland har definitionerna varit elaka, men inte desto mindre träffsäkra. Angreppen och grodorna blir även dessa meriter, märkligt nog.

Till detta kommer att Donald Trump har greppet över media. Det skrivs 450 artiklar om dagen om honom. Den som det skrivs näst mest om är faktiskt Hillary Clinton. Om henne skrivs det 45 artiklar per dag. Här har vi en ytterligare förklaring till varför Donald Trumps framgångar.

För den historiskt intresserade finns det klara paralleller mellan Ronald Reagan kampanj 1980.

Det republikanska etablissemanget har sökt ena sig mot Trump. De har inte kommit överens. Därför börjar motståndet även här att svikta. Två tungviktare inom det republikanska partiet, Chris Christie, tidigare presidentkandidat och guvernören Paul LePage har redan öppet deklarerat att de stöder Trump. Allt fler inom det republikanska partiet tror inte att han går att stoppa.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar