06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Efter primärvalet i South Carolina

Primärvalet i South Carolina blev ett val som inte gällde förstaplatsen. Vadslagningsfirmor talade om att Donald Trumps chanser att vinna låg kring 85%. I stället rörde sig den stora nyfikenheten om hur stor distansen skulle bli till den som kom på andra plats. Skulle det bli Ted Cruz eller Marco Rubio? En del mera vilda spekulationer talade om Jebb Bush på tredje plats.

Stora resurser har lagts ned från både Bush-kampanjens sidan och från Ted Cruz kampanj. Det räckte inte. För Cruz är resultatet extra illavarslande. Väljarna i South Carolina är konservativa och kristna. Det skulle helt enkelt vara ”hans” väljare. Det hjälpte inte. Ansträngningarna räckte till en tredjeplats.

För Jebb Bush blev femteplatsen slutet på drömmen om att bli USAs president. Han hoppade av.

Marco Rubio lyckades med få med det 44 åriga republikanska stjärnskottet, Nikki Haley, som är guvernör i South Carolina att ansluta sig till sin kampanj. Ett viktigt tillskott, i vart fall för att lägga beslag på andraplatsen. Om det räcker till mer återstår att se.

Suveränen på den republikanska sidan, Donald Trump driver en kampanj som kostar en fjärdedel av vad Cruz och Rubios kampanjer kostar. Trots detta syns han mest i media. Inför primärvalet har han nästan inte alls satsat på Tv reklam och uppenbarligen behövs inte detta. Pressen skriver om honom. Påvens kritik av Trump fångades skickligt upp och blev en världsnyhet. Självklart gick Trump till motoffensiv och den syntes.

Med 67 säkrade delegater av de 1.237 som krävs för att bli vald är saken långt ifrån klar för Trump. Å andra sidan har de andra ännu färre delegater. Rubio och Cruz har 12, respektive 13 stycken.

Med nästa republikanska primärval i Nevada och den så kallade Super Tuesday inom kort vet vi snart om någon annan än Trump har möjlighet att nomineras som republikansk presidentkandidat.

Primärvalet på den republikanska sidan har allt mer utvecklat sig till att bli ett val mellan olika personligheter. Ännu så länge talas det lite konkreta förslag. I stället är den kanske viktigaste drivkraften ilska mot etablissemanget.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar