04132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Kalifornien: Höjda minimilöner?

Många trender i USAs politik börjar i Kalifornien, Skatterevolten på slutet av 1970 talet började här. Ronald Reagan startade sin politiska karriär här. Miljömedvetenheten och miljöinitiativen lyftes till en ny nivå av Arnold Schwartzenegger i just denna delstat. Exemplen är många.

Nu tas ett nytt initiativ av den konservative mångmiljonären Ron Unz. Han vill höja minimilönerna i delstaten från dagens 8 dollar per timme till 10 dollar 2015 och 12 dollar 2016, länk. För att få till det genomför han en kampanj med namnunderskrifter för att få till stånd en folkomröstning i Kalifornien om saken.  1,6 miljoner människor i Kalifornien tjänar mindre än 10 dollar per timme.  Som the New York Times skriver lakoniskt krävs åtskilliga miljoner dollar för att genomföra Ron Unz kampanj. 750 00 namnunderskrifter krävs för att en folkomröstning ska hållas.

En del näringslivsorganisationer är kritiska och kallar initiativet för en arbetsdödare. Ron Unz själv menar att höjda minimilöner minskar kostnaderna för socialbidrag. Han menar också att detta är konservativ politik. Vänstern borde inte ha ensamrätt på den här typen av förslag. Visst jublar fackföreningar och demokrater, även om man uttrycker förvåning. Lågavlönade och skuldtyngda akademiker ser också en ljusning i tillvaron.

Initiativet har stora möjligheter att gå igenom. Mycket talar för att vi ser början på en ny Amerikansk trend som börjat i Kalifornien. Vad politikern Ron Unz tänker sig i sin fortsatta politiska karriär återstår att se.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar