04192024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

USA: Val och en ”giftig” president

I USA blir det snart val igen. 2014 håller man ”mid term elections”, länk. Republikanerna siktar på att få majoritet i senaten.

President Obama vars popularitetssiffror nu ligger på 41% är inget dragplåster. Allt fler talar i stället om Obama som giftig. Det gäller att distansera sig från presidenten för att ha en chans att bli återvald. En utmaning för de demokratiska kandidaterna.

Historien visar också att oppositionen brukar vara mest framgångsrik i ” mid term elections”. Enda undantaget är Bill Clinton 1998. Han var då en mycket populär president och i valen fick man 4 extra platser i den lagstiftande församlingen.

En kontroversiell fråga som inte förlorar politisk sprängkraft är Obamas hälsovårdsreform, ”Affordable Care Act” eller Obamacare. Kritiken från republikanerna tynar inte bort. I stället ställer allt fler frågan om varför medborgarna som skulle gynnas av förslaget inte ansluter sig så brett som alla hade trott. Detta har blivit en reform som delat landet i för och emot.

Ett ytterligare problem för demokraterna är att man verkar ha svårt att i vart fall just nu få fram kampanjdonatorer. Till Obamas återvalskampanj fick man in hisnande en miljard dollar. Nu verkar det svårt att attrahera stora donatorer.

Nervositeten ökar inom partiet. Just nu leder Hillary Clinton i opinionsundersökningarna över alla republikanska motkandidater. För att behålla det försprånget kommer det att behövas massivt med kampanjmedel. Ett valresultat som inte är allt för dåligt i ”mid term elections” skulle underlätta för detta.

Att det kommer att gå dåligt i valet är klart. Frågan är bara hur dåligt? Kommer demokraterna även att förlora majoriteten i senaten? Då blir det två år utan några som helst resultat för president Obama.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar