04232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Opinionsundersökningar och opininionsläget

Det är under en månad till Europaparlamentsvalet och det märks inte mycket i media. Man kan undra hur väljarna då ska kunna känna engagemang?

Ukrainakrisen har däremot fört in försvarsdebatten in i valrörelsen. En ny skärningspunkt har skapats. Den finns mellan de partier som vill ha ett militärt försvar och de som förespråkar ett icke-våldsförsvar. Detta kommer att minska miljöpartiets trovärdighet och ytterligare komplicera eventuella regeringsförhandlingarna mellan de rödgröna.

Efter valet finns faktiskt en möjlighet att vänstern blir större än miljöpartiet, om än begränsad. Skälet är inte vänsterns försvarspolitik utan nötandet av inga vinster i välfärden.

Skolfrågan sätter press på folkpartiet och framförallt Jan Björklund. Han är numera en närmast förbrukad partiledare. Mycket talar för ett dåligt valresultat för folkpartiet. Ett krisparti som inte uppmärksammats som detta speciellt mycket i media.

Socialdemokraterna återtar rollen som Sveriges största parti. Frågan är hur stor marginalen blir till moderaterna. 7, 8, 9, eller 10%

Marginalen för att de rödgröna ska få egen majoritet är mellan 1-2,5%, länk. Det motsvarar en mycket begränsad kantring i opinionen. Valet kommer med stor sannolikhet att bli mycket spännande och jämt, givet att båda superkrispartierna, centern och kristdemokraterna klarar sig kvar i riksdagen.

Valvinnare blir Sverigedemokraterna, länk. På andra plats kommer vänstern. Ett polariserat samhälle kommer att bli en av effekterna av valet.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar