03292024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

USAs ekonomi: Upp eller ner?

Efter  sex långa år början nu USAs centralbank överväga om det börjar bli dags för räntehöjningar, länk igen. Finanskrisen som eskalerade i samband med att banken Lehman Brothers 2008 gick i konkurs har satt djupa spår. Feds politik har varit att hålla låga räntor 0-0,25% och ge marknaden likviditetsstimulanser. Försiktiga neddragningar har skett av likviditetsstimulanserna. Räntan har däremot inte förändrats.

USAs ekonomi har blivit en ekonomi som i farligt hög utsträckning blivit likviditetsstyrd. Frågan är vad den extra likviditet marknaden har fått till förfogande  har skapat? Effekterna av detta gigantiska program där USAs skattebetalare har tillfört stimulanser bör mycket noggrant utvärderas. Att en inte obetydlig del av stimulanserna gått till högriskprojekt i länder som Turkiet, Singapore, Indien står klart.

Att i ett krisögonblick kortsiktigt förse marknaden med likviditet kan vara rimligt, men att långsiktigt förse marknaden med likviditet som nu under lång tid skett väcker undran. Marknaden har på många sätt blivit beroende av dessa program. Det finns en risk att priset på pengar kommer att stiga mycket snabbt och skapa inflation, i värsta fall hyperinflation när stimulanserna tas bort och ändå är det nödvändigt. USA har inte råd med dem. Detta trots att en betydande del av likviditetsstimulanserna har skett genom att nya sedlar tryckts. Det späder på det underliggande inflationstrycket. Dollarn försvagas på två sätt, genom ökad penningmängd och ökad statsskuld. Det kan ge kraftiga reaktioner både på USAs kreditvärdighet (rating) och dollarkursen.

Med en ekonomisk tillväxt på 2,2% och en inflation på 2,1% ser utsikterna just nu relativt ljusa ut. En ihållande arbetslöshet på 8,1% och en statsskuld på 17 526 miljarder dollar ser läget betydligt mera osäkert ut.

Perioden sedan 2008 har i mycket liten utsträckning använts för att lösa nationens strukturella problem. Det kan straffa sig.

Hösten 2014 får sannolikheten 50/50 för djup kris eller fortsatt långsam återhämtning. En betydande risk i sammanhanget är abstinensproblem i samband med att de statliga interventionerna tas bort.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar