04162024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Primärvalet i New Hampshire

Primärvalet i New Hampshire fick inte det resultat som etablissemanget önskade, i något av partierna. Donald Trump fick 35,4% och Bernie Sanders 60% på den demokratiska sidan. Det är antietablissemanget i båda partierna som vann jordskredssegrar.

Enligt opinionsundersökningar före valet fick Donald Trump 31% och Bernie Sanders 55%. Så talet om att dessa båda kandidater har svårt att mobilisera sina väljare stämmer inte. I vart fall inte i New Hampshire.

Stjärnskottet från Iowa, Marco Rubio förlorade momentum efter en tv debatt som fick honom att framstå som en robot. Inövade slingor gjorde honom närmast parodisk. Han kallas numera lite sarkastiskt för Roborubio.

Överraskningen i New Hampshire blev  guvernören i Ohio och den före detta toppchefen från Lehman Brothers, John Kasich som kom på andra plats med 15,9% av rösterna. Därefter placerade sig Ted Cruz och på fjärde plats kom Jebb Bush.

Ted Cruz, Marco Rubio, Ted Cruz och numera även kanske Bush och Kasich tävlar fortfarande om vem som ska utmana Trump. Ju längre två av dem väntar med att dra tillbaka sin kandidatur, dess större chans för att Trump vinner. Mycket talar om att Donald Trump blir republikanernas kandidat.

I Sverige talas det ofta om att Donald Trump har starkt konservativa åsikter. Sanningen är att det är närmast omöjligt att veta. Han har berättat extremt lite om sin politik. Några provocerande och starkt populistiska förslag skymmer detta faktum. Dessutom verkar det finnas ens strategi att provocera både sina motståndare i synnerhet och etablissemanget i allmänhet,

Den mest konservativa politikern på den republikanska sidan är med säkerhet Ted Cruz. Han har varit tydlig med detta. Den starkt konservativa politiken kombineras med en närmast fundamentalistisk kristen värdegrund. Enligt Cruz läser man bibeln bokstavligt.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar