04172024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Fel igen för kommunalrådet Bergman

Det lyckas sällan bli rätt i politiken för Värmdös finansminister, Anders ”Ankan” Bergman. I förra veckan hände det igen. Det blev riktigt fel.

Värmdö kommun publicerade sitt bokslut. Det blev ett överskott på hela 124 miljoner. Positivt kan många tycka och speciellt Anders Bergman själv.

Verksamheten i kommunen gick med ett överskott på 84 miljoner kronor. Resten var reavinster.

Redan i början av hösten visste kommunledningen att resultatet skulle överträffa målet med 40 miljoner. Det är den nivå som man ansett behöva för att uppnå målet i lagstiftningen om ”god hushållning”. Trots signalerna om att medborgarna i Värmdö skulle bli överbeskattade avstod finanskommunalrådet Bergman och andra ledande politiker från att till exempel öka insatserna till skolan.

Ännu klokare hade det varit att sänkt skatten redan i budgeten.

Faktum är att skattebetalarna har betalt 44 miljoner kronor för mycket i skatt. Det känns säkert inte riktigt bra.

Anders Bergman har inte förstått sin roll. Den kommunala verksamheten ska inte gå med allt för stora överskott. I stället ska kommunen leverera ett överskott som uppfyller kommunallagens krav om god hushållning. I många kommuner tolkas det som ett överskott i verksamheten på cirka 2%. Värmdö kommun har definierat god hushållning som ett överskott på 40 miljoner.

Överskottet på 84 miljoner är inte en framgång. Det är ett stort misslyckande. Inte minst för Bergman personligen som menar sig vara en borgerlig politiker. Han konfiskerar nämligen vanliga Värmdöbors sparpengar. Det skulle i vanliga fall möjligen en vänsterpartist ägna sig åt.

Om man tittar på Bergman och hans förhållande till skattebetalarna borde han vara ganska tacksam. ”Ankan ”kvitterade 2012 ut hela  384.102 kronor av Värmdös medborgare. År 2013 blir det ännu mer. För Bergman innebär det att hans skatt på pension blev försumbar. Som i Robin Hood utbrast han med stor sannolikhet i orden: Prisa gud här kommer skatteåterbäringen.

Att vanliga medborgare är överbeskattade märker däremot inte Bergman. På sin pension har han nämligen ingen skatt. Den täcker Värmdös medborgare genom sitt arvode till Bergman.

Man kan tycka att det vore klokt att i nästa val välja ett kommunalråd med ansvar för ekonomin som vet hur vanliga medborgare har det. Då skulle säkert skatten sänkas.

Bakom kulisserna har Bergman förlorat ett annat slag. Han blir inte ordförande i Värmdö kommuns nyinrättade koncernstyrelse. Trots certifieringsutbildningar som återigen skattebetalarna betalat valde man inte Bergman. I stället blev det kommunalrådet Malin ”Måsen” Åberg Aas som får det uppdraget. Herr Bergman blev varesig blå eller grön av ilska. Han blev högröd.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar