04272024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Mellanårsval och snart börjar kampen inför 2016 års val

Mellanårsvalet i USA. rönte svalt intresse hos väljarna jämfört med förra mellansårsvalet.  Valet blev i allt väsentligt en missnöjesval. Barack Obama som president är illa omtyckt. Mycket talar för att han går till historien som en av de sämsta presidenterna i modern tid. En kombination av dåligt ledarskap och dålig politik har skapat detta mellanårsvalresultat.

I och med valresultatet har nu republikanerna kontroll över hela kongressen. Man har genom valresultatet visat att man kommit i kapp demokraterna när det gäller att hantera sociala medier. Det är kanske den största vinsten för partiet.

Både senaten och representanthuset styrs nu av republikanerna. Vad man förmår göra med denna makt är ännu så länge mycket svårt att veta. Om man inte lyckas uträtta något riskerar man att 2014 års val blir en Pyrrhusseger i presidentvalet 2016.

Barack Obama är som politiker totalt förlamad och har enbart en hypotetisk möjlighet att skapa något om han på allvar söker kompromisser, något han hittills inte lyckats med.

Valresultatet ger däremot dålig eller ingen vägledning om hur det går i 2016 års presidentval. Ett brett fält kandidater ställer upp på båda sidor. Samtidigt är intresset fokuserat kring en möjlig kandidat , Hillary Clinton. Om hon ställer upp blir det som favorit. Den stora skillnaden jämfört med primärvalskampanjen gentemot Barack Obama är att då var hon kontroversiell och hatad på sina håll. Nu är i stället Hillary USA mest populära politiker.

Bland kandidaterna på den demokratiska sidan finns vicepresident Joe Biden. En annan förhandskandidat är New Yorks guvernör Andrew Cuomo. Ytterligare ett antal kandidater finns, men en stor del av dem lär inte ställa upp om Hillary Clinton gör det. En outsider kan dock vara tidigare vicepresidenten Al Gore.

På den republikanska sidan finns ett bredare startfält. Den tidigare guvernören i Florida Jeb Bush, är en av dem. Pizzamiljardären Herman Cain är också en trolig kandidat. Han ställde upp i primärvalen till förra presidentvalet. Chris Christie guvernör i New Jersey är en tung kandidat, om han ställer upp. Mike Huckaby, guvernör från Arkansas är ett annat hett namn.

Från Washington och senaten är Paul Rand, Rick Santorum och Ted Cruz några av de möjliga kandidaterna. Från representanthuset är Paul Ryan en möjlig kandidat.

Mitt Romney nämns också som en möjlig kandidat. Här hänger det helt på om han verkligen vill göra ett nytt försök.

Miljardären Donald Trump, Teapartyrörelsens Michell Backman och Sarah Palin och även tidigare borgmästaren i New York Michael Bloomberg är högoddsare som inte helt ska räknas ut.

Den republikanska mellanårvalsegern är problematisk för utgången av presidentvalet 2016. Kanske hade en valförlust för republikanerna stärkt positionerna. Nu har man ett tungt ansvar. Utan resultat blir det svårt att få förtroende för en republikansk presidentkandidat.

 

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar