04222024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Moderata kullerbyttor

Turbulensen kring vad den tidigare finansministern Anders Borg sagt och gjort på skärgårdsön Husarö har fått en del av maktens män och kvinnor att reagera. I sociala medierna har man dessutom agerat. Frågan är bara på vilka grunder och med vilken kunskap som bas?

Ett antal ledande moderater har uttalat sitt stöd för Anders Borg. Bland de mest namnkunniga återfinns Tomas Tobé. Han är en sparkad partisekreterare som numera är partiets rättspolitiske talesperson. Tobé har skrivit så här på Facebook, länk”I samband med att Anders Borg igår publicerade en ursäkt för hur han betett sig på en fest så skrev jag ’Alla kan göra fel. Ta hand om dig!’ Något senare förtydligar sig Tobé på Facebook : ”Jag vet inte om vad som skett men av vad som framgått är det ett oacceptabelt beteende. Några har tolkat kommentaren, som var och är på ett personligt plan, som att jag tar lätt på att någon kallar någon för ’hora’ eller på ev. ofredanden. Det gör jag verkligen inte.”

Den moderata partiledaren Anna Kinberg Batra kommenterar i tidningen Expressen och Aftonbladet uppgifterna om Borg så här, länk: ”– Jag reagerade väldigt värdigt starkt. Jag vet inte exakt vad som hänt men bara om det ligger någonting i det så ser jag väldigt väldigt allvarligt på det.
Händelsen har polisanmälts både av privatpersoner och av polis.
– Det är bra. Då får det redas ut om det gjorts någonting brottsligt. Man får faktiskt inte kränka kvinnor i Sverige, och det är klart att det är tråkigt att stå och prata om det här.”

Huvudpersonen i historien kommenterar på Facebook Batras uttalanden så här, länk:”Jag kan inte förstå hur en tidigare kollega och nära vän kan välja att göra politiska poänger på basis av rykten”

Gammal moderat hederskodex har tidigare varit att stöd eller fördömanden ska baseras på fakta och inte rykten. Dessutom har man hyllat devisen att varje person, vem det än må är oskyldig till dess motsatsen är bevisad. Allas handlingar ska bedömas enligt samma lag. Här har både Tobé och Kinberg Batra gjort en annan tolkning av vad som är god sed.

Spekulationer i flera led gagnar ingen.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna