04232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Almedalen 2008, del I

I år är det ännu mer hälso- och sjukvård. Oförändrat mycket klimatfrågor. Skolan har också kommit i fokus. Själva seminariverksamheten har ökas från 250 till 600 seminarier. Imponerande.

Ett seminarium arrangerat av SKL (Sverige Kommuner och Landsting) presenterade forskning från det ansedda, internationella konsultföretaget McKinsey & CO som visade på att lärarnas lön spelar roll för elevernas skolresultat.

Lärarna var enligt rapporten nyckeln till bra kvalitéen i skolan. Det var till och med en framkomlig väg att sänka lärartätheten om man hade riktigt bra lärare. Däremot fanns det inget samband mellan resurser och kvalité i skolan.
Lärare med relationskompetens, ämneskunskap och pedagogisk förmåga var en av nycklarna till framgång. En annan var att rekrytera de bästa förmågorna till lärarutbildningen, något som Finland gör men inte vi.
En annan var att ge stöd till elever som behöver det tidigt. I Finland återigen fick 30% av eleverna stöd under ett läsår. Duktiga rektorer som fokuserade på undervisning och coaching till lärare en övervägande del av sin tid var ett annat framgångsrecept.

Företagarna hade tillsammans med hjälporganisationer som Rädda barnen, Röda korset och Hand in Hand tagit ett initativ till en årligen återkommande Almedalsinsamling. Bra initiativ.

Biståndsdebatten med fokus på självhjälp som arrangerades av Företagarna och Hand in hand var viktig. Utveckling börjar inte i det stora utan i det lilla. Den börjar hos kvinnan som får utbildning i självhjälpsgrupp och sedan skapar sitt eget jobb. Microkrediter är inte allt utan en del i ett större koncept som verkar vara en spännande framgångsväg för varaktig utveckling. Om Hand in Hand skapat 250 tusen eller 300 tusen jobb spelar ingen roll. Imponerande är det i vart fall.

Undernärda äldre var ett tema för et tannat seminarium. Man pekade på att det finns standards för hur äldre bor, men inte för vad våra äldre äter. Många äldre kommer därför att drabbas av undernäring och sjukdomar som foljd av detta.
Vad man inte tänker på att det serveras över 1,2 miljoner portioner mat inom vård och äldreboende per dag. Våra gamla är värda ett bättre öde än att svältas ihjäl av hemkommunen.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar