07132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Björns bäst före datum har gått ut

Björn Elmbrandt skriver en grötmyndig artikel om yttrandefriheten på Dagens Arena. Han är född 1942 och har ett långt förflutet inom socialdemokratisk media och public service. 

Han fick sluta på Sverige Radio i november 2007 eftersom han börjat som ledarskribent på just Dagens Arena.
I sin ledarartikel tar han upp Beatrice Asks uttalande om att hon vill se över offentlighetsprincipen eftersom någon lagt in stötande bilder på Pirate Bay för nedladdning.
Utgångspunkten är att bloggvärlden måste växa upp. Lite svepande talar han om ”fjuniga killar, som aldrig lämnat tonårsstadiet, verkar inte ha en susning om det politiskt-filosofiska dilemmat att frihet för många också kan innebära  en brutal ofrihet för vissa”. 
Ack du gamle man. Du har passerat de sextio. Snart hägrar pensionen.
Ditt uttalande utgår för det första från dina dåligt maskerade fördomar vilka som har inflytande på internet.
Min uppfattning är att bloggosfären är långt mycket mer jämlik är de medier du är van vid.
Du förutsätter att Pirate Bay är de ansvariga. En djärv konklusion. Om du skickar rappakalja till mig som är kränkande via den fortsatt statliga posten eller via internet, vem är ansvarig.
Är det posten eller Björn Elmbrant? Är det internet leverantören eller Björn Elmbrant?
För mig är det en självklarhet att det i båda fallen är Björn Elmbrant som är ansvarig.
På samma sätt blir då den privatperson som lagt ut bilderna för nedladdning på Pirate Bay den som är ansvarig. Det är en privatperson med dåligt omdöme. Jag har inte som Elmbrant en sorts arvsyndsbegrepp som han överför på hela internet. 
Jag anser att alla internetanvändare, fjuniga killar, såväl som rakade tjejjer och åldrade hermafroditer har ett individuellt ansvar. Vilka lagar vi än har är den enskildes omdöme och moral som avgör vad som kommer fram i det offentliga rummet.
Vad Elmbrant inte heller verkar ha koll på är skillnaden mellan yttrandefrihet, tryckfrihet å ena sidan och offentlighetsprincipen är andra sidan. Beatrice Ask säger inte med ett ord att yttrandefriheten eller tryckfriheten på internet ska begränsas. Däremot verkar hon fundera över om personlig integritet hos ett brottsoffer väger tyngre än offentligheten när det gäller förundersökningar. Det är en fråga som jag tycker det finns anledning att ställa sig.
Det Björn Elmbrant tillför om yttrandefrihet och tryckfrihet genom sin artikel är inte mycket.
Rubriken borde varit sur gammal gubbe surnar till. Att artikeln håller låg klass skriver jinge,och kulturbloggen om. Opassande verkar i motsats till Elmbrant vilja föra en seriös debatt. 
Debatten verkar utveckla sig till ett krig mellan de gamla mot de nya. Det är trist den är allt för viktig till det.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar