05242024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Om Brunns skola och killar som visar sig tuffa genom att kissa långt

I förrgår skrev jag en bloggpost om mötet mellan tre vise män och föräldrarna på Brunns skola, länk. I dag träffade jag en av de tre i ett annat möte. Först då insåg jag vad denne politiker hade sysslat med under mötet med föräldrarna.

Hur visar en kille sig tuff? Ett sätt är genom att visa hur långt han kan kissa. Ett annat sätt är genom att låna fjärdrar för att framstå som ännu större än vad han är. Från podiet kom en liknelse som är av samma karaktär som längdkissningen. 
Att jämföra en skola med ett företag ger ett tufft intryck. Det ger också den fördelen att man inte behöver gå in på besvärliga sakfrågor och eventuellt avslöja sin egen okunskap om skolans förutsättningar. Jämförelsen haltar på många sätt. Extra märkligt blir det när en person som är anställd i Swedbank gör det. Denna bank har räddats av staten under bankkrisen på 1990 talet genom en borgen på 4,2 miljarder. Därför kan man säga att en bankdirektör i den banken faktiskt inte vet vad det innebär att ta ett företagsekonomiskt ansvar. Historien visar att man räddats av andra. 
Det blir då extra märkligt när man försöker förklara att föräldrar och elever ska ta det fulla ansvaret för gammal dåligt ledarskap som de själva inte kunna påverka. Argumentet var att så fungerar det i ett företag. Å andra sidan fungerar det inte så i många banker. Varför ska föräldrar och barn behandlas sämre än banktjänstemän kan man undra?
En kommun måste agera med god hushållning för ögonen. Så säger till och med kommunallagen. Om kommunen ställer orimliga krav på besparingar i en skola riskerar man att så många föräldrar tar sina barn från skolan att den inte överlever. Det är inte god hushållning. I fallet Brunn borde det göras ett särskilt avtal med föräldrarna som säger att skolan får betala tillbaka en del av de pengar man konsumerat utan lov. En annan del av pengarna bör efterskänkas. Återbetalningen bör spridas ut på flera år. 
Dessutom bör man stärka föräldrarnas inflytande över denna skola. En styrelse bör tillsättas för skolan så att föräldrarna kan utöva brukarinflytande i praktiken. En möjlighet kan vara att göra om skolan till en kommunal friskola för att ytterligare förstärka skolans brukarstyrning.
Vad de vise männen än gör måste föräldrarna får besked senast den 31 maj 2009. Då kan fatta vettiga beslut för sina barns skolgång för i höst.
Andra artiklar om skola och kommunal ekonomi i Värmdö: länk, länk, länk

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar