05212024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Slaget pågår för fullt om förlängd upphovsrätt i EU parlamentet

EU parlamentet röstar om förlängt upphovsrätt för inspelad musik idag rapporterar HAX, länk.

Förslaget gäller som den minnesgode vet om upphovrätten ska förlängas från 50 till 95 år. Svenska EU-parlamentariker gör även här en stor insats för att stoppa lagförslaget.
En  förkortad upphovsrättstid tycker jag vore det rimliga. Personligen tycker jag att skyddstiden för upphovsrätten ska vara lika lång som för patent. Det ger ett lika skyddstid för både kultur och industriinnovationer. Jag är beredd att lyssnar mer till Magnus Anderssons förslag om en 10 årig  upphovsrätt, länk. Min huvudidé är likformig skyddstid.
Innehållet i en ny moderniserad upphovsrätt kan hämta inspiration från creative commons, länk. Dessutom bör det övervägas om det inte ska ställas krav på registrering. I dagens elektroniska värld borde detta kunna ske enkelt och okomplicerat även för korta texter.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar