06212024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Kommunal ekononomi: fokus borde vara "value for the money"

Debatten om kommunernas ekonomi fortsätter. I dag diskuterar en ledare i Svd om effektiviseringar inom den kommunala sektorn, länk.

Svenska Dagbladet menar i sin ledare att effektiviseringar inom även kärnverksamheterna, skola, vård och omsorg är möjliga. Man pekar på att kostnaderna ökar inom äldrevården.
Ändå få medborgarna inte mer service för det.
Det får inte bli så att kommunalpolitikerna blir de största motståndarna till en bättre service av det skälet att det krävs förändring som man är rädd för. När man läser Anders Knapes artikel i gårdagen DN, länk får man nästan den bilden. I en bloggpost i går kommenterar jag Knapes inlägg, länk.
Sveriges kommuner och landsting måste gå i frontlinjen för att skapa mer ”value for the money”. I kriskommuner måste effektiviseringar och fokus på kärnverksamheterna kunna vara mantrat.
Tyvärr finns få dokumenterade exempel på lyckade ”turn arounds” inom kommunsektorn. Även här skulle Sveriges kommuner och landsting vara mer aktiva. Med den ståndpunkt man tagit i debatten verkar man vara mer intresserad av att fungera som kravmaskin. Fokus verkar mera vara på att få större bidrag från staten än på att utveckla verksamheten.
Fokus borde vara att skapa ”value for the money” med en i grunden sund kommunal ekonomi.
Timbro och Svenska Dagbladet ställer hittills de viktiga frågorna i den debatten.
Svaren däremot lyser med sin frånvaro.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar