06202024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Integritet som inte blir större än att den ryms i liten Ask

Stockholmsprogrammet som ska formulera EUs gemensamma politik på det rättsliga området inom asyl- och migrationspolitiken börjar nu ta form. Ansvarig för det som kommer ur pennan är justitieminister Beatrice Ask (m).

Svenska Dagbladet rapporterar, länk och ger bakgrund.

Hårdare gränskontroller och registrering av icke EU medborgare är några av förslagen. Borta är den grundläggande idén om fri rörlighet för människor. Hjärnspöket terrorism tar strypgrepp på friheten som tappar andan. I stället blir det mer av massregistrering av laglydiga medborgare.
Några av de få ljuspunkerna i programmet är att man försöker komma tillrätta med problemet ”trafficking”
Lena Ek är en av de EU parlamentariker som kritiska till programmets innehåll.
I en artikel i Svenska Dagbladet de 16 augusti i år sa hon bland annat: –Jag har inget emot att man registrerar brottslingar. Men den här massregistreringen av folk i kombination med ny teknik gör det här jäkligt otrevligt. Hederliga medborgare ska inte behöva bli kollade, säger Lena Ek.”

EUs kreditibiltet hänger bland annat på att man inte bara blir en övervakningsmaskin och integritetskränkningsapparat. Tyvärr är man på väg dit med stormsteg.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar