05202024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Nästa akt i dramat om Ingmar Bergman efter livetDen senaste akten i det drama som Ingemar Bergman iscensatt av sitt liv som död har nu nått sin final.

Från ingenting kommer den i Sverige helt okände Hans Gude Gudesen. Det visar sig att han var orsaken till de extremt höga priserna när Bukowskis sålde Ingemar Bergmans lösöre. Han skulle helt enkelt ha allt, åtminstone nästan allt. Då kan det bli riktigt dyrt om man går på auktion.
Nämnde Gudesen har erfarenheter av riktigt gott historieberättande i verkliga livet. Han var under många år centralpunkten i Norges mest spännande börshistoria. Den innehöll allt: extremt mycket pengar, intriger, svek och en som stod bakom. Mannen i kulisserna var Gudesen och förtaget han är grundare till hette Opticom.
Det köpte i sin tur in sig i företaget Fast Search & Transfers. Börskurserna nådde höjder som skulle få självaste Refaat el Sayeds Fermenta att framstå som lågt värderat. Två engelsmän vid namn Robert Keith och Thomas Fussel ledde företaget under ett antal år. Med hög belåning blev dessa män miljardärer för att sedan som i ett Grekiskt drama drabbas av hämnd. De fick lämna företaget Opticom 2006, sannolikt inte ekonomiskt lottlösa.
I bakgrunden fanns hela tiden Gudesen. För att spelet skulle fungera var alla i detta drama tvungna att hålla sig väl med honom. Han var alkemisten, uppfinnaren som skulle göra världens minsta minneskort. Det har han inte gjort i industriell skala ännu, men drömmen lever vidare. Den har gjort honom till alkemist. Pressreleaser till guld. Det är väl en nutidens alkemi?
Fast Search and Transfer sålde 2003 delar av sin verksamhet. Den hamnade så småningom hos Yahoo. Sökmotorn hos Yahoo består säkert fortfarande av Norsk tekonologi. Själva Fast köptes 2008 av Microsoft. Omsättningen var 2008 162 miljoner dollar och man hade 750 anställda.

I en liten lokal sitter säkert Gudesen och fortsätter utveckla sin minnesteknologi i ett företag som heter Thin Film Electronics. Det är börsnoterat och omsatte, ja det är inte en felskrivning 2,001 miljoner norska kronor förra året. Vd för detta bolag en en Svensk som heter Johan Carlsson. Mycket av utvecklingen sker i Linköping i Sverige.
Gudesen är uppfinnare och hela hans liv är en god historia. Någon industriman är han inte. Gudesens tystnad som man talar om är kanske bara så enkelt konstruerad att någon har köpt den av honom. I Bermans fall gjordes den 1963 och ingick i trologin mede filmerna; Såsom i en spegel och Nattvardsgästerna. Så här efteråt var debatten mest fokuserad kring filmernas för sin tid vågade sexscener. Nu flätar Hans Gude Gudesen samman det med en av de riktigt stora historieberättarna, Ingmar Bergman. Det är fömodligen så man gör för att bli odödlig.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar