06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Digital rättvisa

Nu stängs tillgången till the Pirate Bay. Skälet är en närmast politisk dom som gör att internetleverantören inte ekonomiskt klarar att erbjuda the Pirate Bay den service man borde ha rätt till. De som drabbas är människor som vill utnyttja sina grundlagssskyddade rättigheter

I en debattartikel i Svenska Dagbladet problematiserar piratpartisterna Anna Troberg och Rick Falkvinge detta förtjänstfullt, länk.

Vad vi ser i rättssamhället är att rätten på internet blir kränkt. Representanter av olika slag för det analoga samhället vill förbjuda användningen av digitala framsteg. Ett av de mera uppseendeväckande försöken är journalistförbundet som ville få länkning på nätet förbjudet. Skälet var naturligtvis upphovsrättsligt. Förbundet ville med lagens hjälp förbjuda ett tekniskt framsteg, en viktig förenkling som finns bara på nätet. Uppenbarligen kände man sin ställning hotad. Den betalda papperstidningen är hotad och i det läget är allt tillåtet, verkar man resonera. I detta fall slog Stockholms tingsrätt fast att länkning tillåtet. Friheten och teknikförenklingen var räddad för denna gång.
The Pirate Bay är inte ett sorts kriminellt tillhåll på nätet. Huvuddelen av det innehåll som läggs dit av olika aktörer är hedervärt och viktigt. Faktiskt borde en stor del av det vara skyddat av grundlagen. Eftersom the Pirate Bay finns på nätet verkar domstolen ta mycket lättare på beviskraven. Det är allvarligt.
Digital rättvisa måste bli minst lika viktig som analog. Tyvärr är det många bakåtsträvare som inte är av den uppfattningen. De har något från historien som de vill försvara.
Låt oss försvara jämlik upphovsrätt på nätet och digitalt

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar