06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Folkpartisång i juletid: Åsiktspoliser är vi allihopa…


Hänt i Värmdö

I ett normalhus är takhöjden högst 2,4 meter. I folkpartiet på Värmdö har man det mycket lägre i tak. Där får de som inte delar gruppledaren, Anders ”Ankan” Bergmans åsikter inte högre i tak än att man ges möjlighet till att krypa ut.

En som fått pröva på detta är Olle Markstedt. I sin iver att bli av med denne man har ”Ankan” i samråd med ”ordförande Fredrik” kallat till styrelsemöte. Man har förmått styrelsen att enhälligt be Markstedt ”överväga att byta parti”.
Man funderar på om nämnde medlem är rätttrogen?
Detta påminner inte om ett liberalt parti. Bloggen känner mer vindarna från Mao och det kinesiska kommunistpartiet. Med den skillnaden att folkpartiet i Värmdö inte använder sig av väggtidningar i sin kritik.
Samtidigt måste vänner av liberalism och demokrati våga ställa de obehagliga frågorna.
När folkpartiet möts för medlemsmöten är man 7-9 personer Av dem sitter 5 i fullmäktige. Det är 71%. Olle Markstedt är själv 14% av medlemmarna på mötet. Fredrik Sneibjerg och Anders ”Ankan” Bergman är 28%.
-Vad säger det om demokratin?
-Att den förlorat sin representativitet.
Folkpartiet fick 1906 röster i kommunvalet. Dessa röster förvaltas av maximalt 9 personer. Det är 4,7 promille. En rejäl fylla skulle många säga när det gäller promilletalet. I demokratisammanhang skulle man vara förtvivlad.
Om någon har 6 kompisar kan man lekande lätt ta över makten i folkpartiet i Värmdö.
Det är skrämmande. Nu ska man komma ihåg att det är ännu lättare att ta över kristdemokraterna i Värmdö. Där krävs det 4-5 personer.
Hos VärmdöCentern krävs det mellan 10-12 personer. Vill du ta makten över moderaterna krävs det 15-20 kompisar.
Detta är skrämmande smala representativa demokratiska baser. Visst visar detta på demokratins bräcklighet.
Detta talar vi inte om.
Effekten är att valet som medborgarna gör blir det minst viktiga, så länge partiet hänger kvar i fullmäktige. Det viktiga är den beauty contest som sker internt mellan politikerna. För att vinna denna gäller det att inte sticka ut.
Vad gör ledande företrädare i lokalpartierna då?
Man diskuterar om nya medlemmar ska få lov att rösta först efter en viss tid.
-Är det nån som tror att det ökar intresset för att engagera sig?
-Sanningen är att en del lokala partipampar villa bygga sina egna fort Knox.
Där för medborgare och väljare sig inte besvär.
Man må tycka vad man vill om Olle Markstedt. I stället för att be honom fara åt h-l-e-e borde ”Ankan” antingen vara rak och säga att: ”this town is not big enough for the both of us” eller hitta en fredlig samexistens med honom. I annat fall är risken stor att ”Ankan” kommer att stå som staty i kommunen som de facto grundare av ett nytt lokalt parti på Värmdö.
Bloggen som lyssnat av hur styrelsemötet i folkpartiet avslutades undrar om det var Birgit Friggebo som inledde allsången i slutet. Långt borta hördes melodin: ”Morsgrisar är vi allihopa”. Orden som hördes var: Åsiktspoliser är vi allihopa, allihopa. Du med och jag med.
Bloggen undrar om man lånat texten från Maos Kina?
Fotnot: Den övre bilden föreställer Anders ”Ankan” Bergman och ingen annan.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar