06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Exit Arkelsten

Partisekreteraren Sofia Arkelsten har inte rosat marknaden. Förmodligen har hon velat väl, men det har blivit fel i alla fall. Gång på gång har hon kommit tillkorta i jobbet. Visst, det var ingen lätt uppgift att efterträda framgångsmannen Per Schlingmann. Under fyra år uträttade han underverk.

Arkelsten själv ansåg sig mogen för större uppgifter än som riksdagsman och gav tydligt uttryck för det internt inom moderaterna. Minister, kunde vara en möjlighet. Fredrik Reinfeldt valde att befordra henne till partisekreterare. Nu tar Fredrik Reinfeldt också sitt ansvar och avskedar henne.
Ett riktigt beslut. Hon klarade inte jobbet. Så långt borde det vara okomplicerat.

Ett ny kraft i form av kommunalrådet i Örebro Kent Persson har rekryterats. Även om Persson är en doldis i rikspolitiken vet vi att han har betydande kompetens och kunskap om sociala medier. Denna lär behövas in nästa val. Persson har en blogg, länk med högt läsvärde. Hans ledarskap är tydligare och mera kraftfullt, länk än Arkelstens som inte riktigt har respekterats. Hon har upplevts som allt för mycket av en lättviktare.

Med Persson som partisekreterare lär den moderata partiledningen ha stärkt sin pondus. Om moderaterna ska vinna 2014 års val krävs enhetlighet, mobilisering och disciplin. Dessutom måste sannolikt politiken justeras något mera åt höger för att inte förlora traditionella moderata kärnväljare. Här kan Persson vara en tillgång. Han är en produkt av de nya moderaterna men förstår samtidigt att varumärket måste utvecklas, länk. Om han tänker öppna en dialog med miljöpartiet när centern och kristdemokraterna framstår som osäkra kort återstår att se. 

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar