06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

SCBs väljarundersökning

SCB har publicerat sin stora undersökning om partisympatier för maj månad i år, länk.
Bloggen fördjupar sig i väljarförändringarna för Stockholms län och jämfört med valet 2010.

Enligt SCB får moderaterna 39,8% jämfört med valets 39,96%. I det närmaste ingen förändring. Socialdemokraterna ökar till 30,9% jämfört med valets 22,23%. En rejäl uppgång, således, men fortfarande har man en lång bit kvar till att bli största parti i Stockholms län.

För centern, folkpartiet och kristdemokraterna är det dyster läsning. Centern minskar från 5,77% till 2,8%. Folkpartiet minskar från 8,3% till 7,1%. Kristdemokraterna minskar från 6,27% till 2,3%. Miljöpartiet ökar däremot till 9,8% från valets 7,5%. Vänstern står i princip stilla 4,5%, jämfört med valets 4,41%. Sverigedemokraterna halveras. Man går från 4,17% till 2,2%.

I Stockholmsregionen verkar flödena inte gå från moderater till socialdemokrater. I stället verkar förlorarna vara alliansens småpartier och sverigedemokraterna.

I Värmdöpolitiken skulle om SCB får genomslag  innebära en hel del förändring, naturligtvis givet att man röstar lika både i kommunalval och riksdagsval.
Moderaterna får inga förändringar. Centern minskar från 3 till 1 mandat. Kristdemokraterna åker ur fullmäktige. Folkpartiet minskar med ett mandat till tre mandat. Sverigedemokraterna åker ur fullmäktige. Miljöpartiet ökar med ett mandat. Socialdemokraterna ökar i så fall med 5-6 mandat.

Läget i Värmdös kommunfullmäktige skulle bli väldigt oklart. Om miljöpartiet lämnar koalitionen kan man sannolikt kunna bilda majoritet med socialdemokraterna. 

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar