04182024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Tv4 Skops senaste opinionsundersökning

Så har TV4/Novus släppt sin senaste opinionsundersökning, länk, länk, länk, länklänk. Undersökningen är gjord mellan den 30 juli och 26 augusti.
Nu är två partier utanför riksdagen, centern och kristdemokraterna.

För kristdemokraterna är detta ingen förändring. Det är faktiskt normalsituationen.
Partiet har inte ett väljarstöd så att man får plats i riksdagen. Så enkelt är det. Partiet däremot agerar som om det regnar.

Man verkar mena att räddningen är stödröster från väljare som annars skulle röstat på moderaterna. Det har fungerat i två val. Sannolikt fungerar det inte en gång till. Partiets politik är mycket oklar. Nedslagen blir i frågor av ganska marginellt intresse för väljarna.

En av de få vägarna ur krisen är en konsekvent och ganska hård profilering av partiet som de äldres parti. Då krävs också ett partiledarbyte. Alf Svensson som partiledare, med två aktiva vice ordföranden skulle kunna fungera.

Centern har förlorat momentum.
Den 23 september förra året valdes Annie Lööf till partiledare. Förhoppningarna var stora på henne. Hon var ung och mycket lovande.
Sedan har hennes framträdanden i media inte riktigt fungerat.
-Varför är svårt att säga.

Någon skulle tala om att ett moment av personlig tyngd saknas. Sannolikt är det i hennes fall mer av en framtoningsfråga än något annat. Det krävs sannolikt träning och rätt tillfälle att vända mediebilden. Det är svårt, men inte omöjligt.

Göran Persson gick genom ett tv program från att vara Buffel-Persson till att bli Mys-Persson, så det går. Tyvärr har man bara en chans Håkan Juholt försökte hos Fredrik Skavalan. Han gick från dålig till usel och därefter ridå.

Det är inte Lööfs fel enbart att centern sakta tynar bort. Det är en en lite längre trend. Det handlar om att inte leverera och att inte behålla trovärdigheten. Här är miljöfrågorna och integritetsfrågorna två exempel. Centern måste fundera på både budskap genomförandeförmåga. Annars riskerar man att bli världens rikaste parti utan plats i ett parlament, dvs närmast bli en NGO.

Moderaterna och socialdemokraterna fungerar i samklang med opinionen. Sannolikt kommer de att vara jämnstora vid nästa val.

Det är inte en stor framgång för socialdemokraterna. Det är egentligen ett misslyckande. För moderaterna är det tvärt om. Man har lyckats att gå från att vara ett marginalparti till att attrahera 30-35% av väljarna. En utveckling på bara något tiotal år. Imponerande. Samtidigt finns det en risk att moderaterna överskattar sin väljarpotential. Den är inte 40%. Man lär sannolikt aldrig uthålligt attrahera mer än en tredjedel av väljarna. Då gäller det att inte urvattna budskapet i ambitionen att attrahera fler än vad som är realistiskt.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar