04192024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Efter Ben Bernanke ?

Processen för att finna en ny chef för den Amerikanska centralbanken går in i ett slutskede.Ben Bernake planerar som bekant att lämna vid årsskiftet.

En av favoriterna, Larry Summers, länk har nu hoppat av. Han har varit finansminister under Bill Clinton och varit ordförande i Barack Obamas ekonomiska råd. Som doktor i nationalekonomi från Harvard har han en attraktiv bakgrund. Summers stora problem är att han upplevs som kontroversiell. Paradoxen är att han är mer kontroversiell bland Obamas egna demokrater än bland republikanerna. Vad som fällde det slutliga avgörandet är svårt att säga men Summers motstånd mot ökad lagstiftning för den finansiella sektorn spelande in.

För president Obama är detta ett i raden av misslyckanden. Hans auktoritet undergrävs på ett sätt som borde oroa politikerna på Capitol Hill i Washington.

I stället rycker en kvinna fram som favorit. Det är Janet Yellen, länk. Hon är i dag vice ordförande för Fed. På den posten kom hon 2010 att efterträda en av de andra ”heta” kandidaterna, Donald L. Kohn. En ”dark horse” är Tim Geithner som var Barack Obamas första finansminister. Han har dock tidigare tackat nej.

Janet Yellen är arkitekten bakom Feds strategi för att öka likviditeten. Hon är också en anhängare av ökad reglering av de finansiella marknaderna. Det som talar mot henne är att hon inte är uttalad demokrat.

Rent generellt kan man säga att Yellen representerar en större risk för den Amerikanska ekonomin än både Ben Bernanke och Tim Geithner. Riskerna med likviditetsstimulanserna är stora och ökar. Turbulensen i  Turkiet och Indien visar på detta. Att vänta med avvecklingen är dock en mycket farlig strategi. Stimulanserna skapar bubblor som kommer att brista. Det skapar en nya kris. I en sådan situation kan Yellen frestas att närmast permanenta likviditetsprogrammen, vilket skulle vara förödande.

Obamas strategi lär nu bli att söka övertala Tim Geithner att ta jobbet. I andra hand kan han tänkas välja Yellen. En annan lösning som inte ska uteslutas är att förlänga Ben Bernakes förordnande med ett år till och under tiden hitta en kandidat som både är acceptabel för Vita Huset och för Capital Hill.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar