07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Demokraterna förgör varandra

Primärvalen i det demokratiska partiet har dragit igång. Kandidaterna gör sitt yttersta för att förgöra varandras verbalt. Ett önskeläge för en redan mycket välpositionerad president Trump som siktar på återval.

Att vinna presidentvalet är inte en fråga om att frälsa de redan frälsta. Trots att inte bara kandidaterna själv tycks tro det. Det handlar i stället om att vidga sin väljarbas. De väljarna som egentligen inte skulle rösta på en viss kandidat måste uppleva att det finns någon fråga som man delar uppfattning med en viss kandidat. Så har alla framgångsrika presidentkampanjer vunnits. Glöm inte, att en majoritet väljarna i förra valet upplevde Donald Trump som liberal.

Bernie Sanders och Elisabeth Warren gör precis tvärt om. De har flyttat sig längre ut till vänster och blir därför i praktiken icke valbara.

Det andra klustret av kandidater skulle kunna utgöra en motvikt, men eftersom ingen av dem ännu har gett upp är Sanders ohotad.

Den enda kandidat som skulle kunna utmana den sittande presidenten är Michael Bloomberg. En medelmåttig insats i debatten i Nevada häromveckan har gjort att hans popularitet har gått tillbaka marginellt. Samtidigt hamnar Bloomberg på tredje plats i nationella opinionsundersökningar. Detta utan att ens ha prövats i ett enda primärval.

Med en kampanjbudget på 3 miljarder dollar kan han åstadkomma mycket. Politiskt ligger Bloomberg mycket väl positionerad. Initialt har han placerat sig något till vänster om mitten för att bredda sin väljarbas. En möjlig kandidat, men en kandidatur som kräver att antingen Joe Biden eller Pete Buttigieg ger upp mycket snart. Helst båda. I annat fall kommer demokraternas presidentkandidat att heta Bernie Sanders.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna